GENEL CERRAHİ BÖLÜMÜ:
Türkçe’de Cerrahi olarak tabir edilen kelime, Latince’de “chirurgiae” şeklinde ifade edilmektedir. Bu kelime “el işi” anlamını taşımaktadır. Cerrahi, tıbbın en eski dallarından biridir. Bu branş ilaç ile tedavisi olmayan hastalık, yaralanma ve yapısal bozuklukların ameliyat ya da benzeri yöntemlerle onarılması, sorunlu kısmın kesilerek çıkarılması ve en uygun şekile dönüştürmeye dayanmaktadır. Günümüzde ki cerrahi uygulamalara benzeyen ilk cerrahi uygulama M.Ö 3500 yıllarında Mısır’da yapılmıştır. Daha sonrasında ise eski Yunan’da Hipokrat ile günümüze gelmiştir. Ülkemizde 20. yy’ın başında Cemil Topuzlu ile başlamıştır. Genel Cerrahi bölümü tıbbın geniş cerrahi bölümlerinden birisi olup bir çok hastalıklar ile ilgili cerrahi tedavilerle ilgilenmektedir.
GENEL CERRAHİ MUAYENESİNE GİDERKEN YAPILMASI GEREKENLER
1-Gideceğiniz bölüm veya doktor fark etmez,genel hijyen kurallarına uyunuz (ter kokusu için muayeneden önceki gece duş alma, ağız kokusunu yok etmek için diş fırçalama, muayene günü soğan sarımsak vb gıda tüketmeme… vb).
2-Nüfus cüzdanınızı veya resmi kimliğinizi mutlaka yanınızda bulundurunuz.
3-Önceden yapılmış, tüm tahlil ve tetkiklerin sonuçlarını, çekilmiş MR, tomografi, röntgenleri raporları ile birlikte yanınızda götürün.
4-Kullandığınız ilaçları veya listesini dozajları ile birlikte yanınızda götürün.
5-Gitmeden önce telefon (Tlf:182) ile veya internet aracılığıile (www.hastanerandevu.gov.tr) randevu alın. Böylece saatlerce poliklinik önünde sıranızın gelmesini beklemek zorunda kalmazsınız. Randevu alamadıysanız hastaneye mümkün olduğu kadar erken gidin.
6-Yapılan kan tahlillerin büyük bir bölümü aç karnına yapılmaktadır. Size kan tahlili yapılması ihtimalini göz önüne alarak hastaneye karnınız aç olarak gidin. Zamandan kazanmış olursunuz.
7-Hastaneye giderken size yardımcı olabilecek bir yakınınızın yanınızda olması işinizi kolaylaştıracaktır.
***Yukarıda saydığımız basit ama önemli uyarıları dikkate alırsanız, hastanede işlerinizin çabuk bitmesi, hastalığınıza doğru teşhis konması ve tedavi yapılması açısından büyük kolaylıklar sağlayacaktır. Sağlıklı günler dileriz…
GENEL CERRAHİ HANGİ HASTALIKLARLA İLGİLENİR?
1- MEME VE ENDOKRİN BEZ HASTALIKLARI
*Memenin iltihabi hastalıklar (mastitler, meme abseleri), memenin iyi huylu hastalıklar (Kistler, fibroadenomları vs..), meme başı akıntısına neden olan hastalıklar, meme kanserleri teşhis ve tedavisi, meme taramaları…
*Tiroid ve paratiroid bez hastalıkları: Guatr, tiroid kanseri, hipoglossal kist, tiroiditler, paratiroid adenomu, paratiroid kanseri
*Böbrek üstü bezi adenom ve kanserleri, Cushing hastalığı
2- KARIN DUVARI HASTALIKLARI
*Ameliyat kesileri üzerinde gelişen fitiklar (kesi fitiklari / post-operatiffitiklar)
*Kasık fıtıkları (inguinal ve femoral fıtıklar)
*Göbek fıtıkları (umblikal ve epigastrik fıtıklar)
*Spiegel fıtıkları
*Mide fıtıkları (hiatalherniler)…
3- KARIN İÇİ ORGAN HASTALIKLARI:
A- Mide-Duodenum Hastalıkları
-Mide ve duodenum ülserleri, polipleri, gastritler, gastroözefageal reflü hastaliğı, mide kanserleri ve tedavi yöntemleri (klasik cerrahi yöntemler,laparoskopikve endoskopik cerrahi yöntemler, tüm medikal tibbi tedaviler)
B-Ince ve Kalın Barsak Hastalıkları
-Ince ve kalın bağırsakların iltihabı hastalıkları, ince ve kalın poliplerinin sebep oldugu hastalıklar, kalın barsakların divertiküllerin sebep olan cerrahi hastaliklar, kalin barsak kanserlerinin tanı ve cerrahi tedavisi
C-Karaciğer- Safra Kesesi Hastalıkları
-Karaciğer abseleri, karaciğer tümörleri, karacigerhidatik kistleri, safra kesesi hastalıkları, safra kesesi taşları ve polipleri(laparoskopik/açık safra kesesi ameliyatları), safra kesesi tümörleri
D-Pankreas Hastalıkları
-Pankreas kistleri, pankreas abseleri, pankreas tümörleri, akut pankreatitin cerrahi komplikasyonları
E-Dalak ve diğer karın içi organ hastalıkları (dalak kistleri, mezenter hastalıkları, mezenter kitle kistleri… vb)
4-ANOREKTAL BÖLGE CERRAHİ HASTALIKLARI
-Hemoroidler (internal/eksternal), perianal fistüller, kronik anal fissürler, perianal abseler, pilonidal sinüs (kıl dönmesi)
5- KARIN TRAVMA HASTALARI
*Kesici karın travmaları: Karın bölgesine olan kurşunlanma, bıçaklanma, keskin cisimlerle olan karın yaralanmaları
*Künt karın travmaları: Trafik kazaları , yüksekten düşme, karına künt cisim çarpmaları
6-ACİL CERRAHİ GEREKTİREN DİĞER KARIN HASTALIKLARI:
1-Gastrointestinal sistem ve intraabdominal(karıniçi) kanamalar
2-Akut Apandisit
3-Peptik ülser perforasyonları
4-Barsak perforasyonları
5-Mekanik barsak obstrüksiyonları (ileus)
6-Mezenter dolaşım bozuklukları (mezenteriskemi)
ACİL CERRAHİ GEREKTİREN HASTALIKLARIN BULGULARI NELERDİR?
*Bulgular genel olarak Akut Karın Sendromu olarak tanımlanır.
*Akut karın: Ani başlayan ve başlıca şikayet ve bulguları karın bölgesini ilgilendiren, tedavisi için çok büyük ihtimalle ameliyata ihtiyaç duyulan, en sık saptanan şikayeti karın ağrısı olan bir hastalık tablosudur. Akut karın sendromu tek bir hastalığın adı değildir, birçok hastalığın ayrı ayrı olarak yapabileceği acil klinik bir durumdur.
*Karın ağrısının başlangıç şekli üç tipte olabilir:
1-Ani başlangıç:
Birkaç saniye içinde başlar. Çok kuvvetli ve devamlı ağrıdır. İçi boş organ delinmeleri (örn. ince barsak veya kalın barsak delinmeleri), aort anevrizma rüptürü, ektopik (dış) gebelik rüptürü gibi…
2-Hızlı başlangıç: Hafif şiddette ağrı şeklinde başlar ve 1-2 saatte kuvvetli ağrı şekline dönüşür, devamlıdır. Akut kolesistit, akut pankreatit, strangule (boğulmuş) herni (fıtık), proksimal ince barsak obstrüksiyonunda (tıkanıklığı) bu şekilde ağrı başlangıcı olur.
3-Yavaş başlangıç: Belli belirsiz ağrı şeklinde başlar ve 6-12 saatte kendini belli eder hale gelir. Akut apandisit, distal ince barsak obstrüksiyonu, kolon (kalın barsak) obstrüksiyonu.
AKUT KARINDA AĞRI DIŞINDAKİ BULGULAR
*Bu sendroma neden olan hastalığa bağlı olarak başka şikayetler de bulunabilir. Bunlar bulantı, kusma, iştahsızlık, kabızlık, ishal, gaz ve büyük tuvaletin hiç yapılamaması, sarılık, hematemez (kanlı kusma), melena (büyük tuvaletin katran renginde çıkması – kanama bulgusudur) gibi şikayetlerdir.
*Tedavi sebep olan hastalığa göre değişir. Büyük kısmında cerrahi tedavi gerekli olur.
*Hastalarda tanı konulmadan kesinlikle ağrı kesici alınmamalı ya da yapılmamalıdır !!! Aksi halde tanı ve tedavi, ağrı maskelenmiş olacağı için gecikir.
*Acil serviste takip esnasında ağızdan sıvı ve gıda alımı durdurulmalıdır !!! Ameliyat gerek bir durum saptanması halinde ameliyat için hastanın midesinin boş olması gerekir. Cerrahi tedavi gereği saptananlarda operasyon acildir.
AKUT KARIN SENDROMUNA SEBEP OLAN BAŞLICA HASTALIKLAR ŞUNLARDIR:
*Akut apandisit, ince ve kalın barsak tıkanmaları, inkarsere (boğulmuş) fıtık, delinmiş peptik ülser, barsak delinmeleri, meckel divertiküliti, divertikülit, inflamatuar barsak hastalıkları, Mallory-Weisssendromu, gastroenterit, akut gastrit, akut kolesistit, akut kolanjit, karaciğer absesi, spontan karaciğer rüptürü, spontan dalak rüptürü, dalak infarktı, bilier kolik, akut hepatit, akut pankreatit, pankreas kist rüptürü, renal kolik, akut pyelonefrit, akut sistit, renal infarkt, ektopik gebelik rüptürü, torsiyone olmuş over tümörü veya kisti, rüptüreover kisti, akut salpenjit, dismenore, endometriozis, aort anevrizma rüptürü, akut iskemik kolit, mezenter arter embolisi, mezenter trombozu, intraabdominal abseler, primer peritonit, tüberküloz peritoniti…